041 983 277

AVTORSKA GLASBA

A SEM TVOJA
(Maša Uranjek, Gašper Konec / Jan Plestenjak / Jan Plestenjak, Gašper Konec)

Maša je s soavtorjem Gašperjem Koncem sedela ob klavirju z lepo melodijo v rokavu in z velikim vprašanjem: kdo bi napisal besedilo za tako čustveno melodijo?
Gašperja je prešinila misel, da je to besedilo pisano na kožo Janu Plestenjaku, s katerim je ravno v tistem času koncertiral po Sloveniji. Poklical ga je. Janu je bila melodija všeč in takoj je privolil v sodelovanje. V pol ure smo imele posneto celotno skladbo na mailu in s solzami v očeh bile presrečne, da je nastala tako čudovita pesem.
Ves čas snemanja skladbe smo imele čast, da nas je Jan spemljal in nam dajal napotke. Posebno doživetje in dragocena izkušnja, ki je ne bomo nikoli pozabile.

 

 

TVOJE IME, SLOVENIJA
(Maša Uranjek, Ani Frece / Jasmina Šmarčan / MJAV)

Pesem je nastala za poseben festival, kjer so morale pesmi govoriti o Sloveniji in njenih značilnostih. Izziv smo z veseljem sprejele, saj nam je tematika pisana na kožo, ker imamo vse rade našo deželo in njeno naravo. Prav zato je bila pesem napisana zelo hitro, končale smo jo v enem tednu.
Besedilo govori o odrasli ženski, ki se spominja lepih otroških dni, ki jih je preživela v gorah, v objemu čudežne narave, ki jo premore Slovenija. Sedaj živi v tujini in si želi vrnitve nazaj v domovino, saj se ji tujina zdi preveč tuja, samotna in zlagana.

 VSE JE V REDU
(Maša Uranjek, Ani Frece / Jasmina Šmarčan / Marko Mozetič Mozo)

Maša je imela na zaslonu telefona zapisan stavek »Vse je v redu«. Tako se ji je porodila ideja, da bi lahko z MJAV-kicami ustvarile pesem, ki bi si jo ljudje lahko zapeli v trenutkih, ko ne gre vse po načrtu – takšno spodbudno, pozitivno pesem. Na naslednjih vajah je pokazala svojo melodijo za refren in z Ani sta se odločili dokončati skladbo. Na hitro za klavirjem je tako Ani dodala še kitico in srednji del.
Besedilo je nastalo pod prsti Jasmine, ki je navdih črpala iz resnične zgodbe. Gre za skupek neke tragi-komične ljubezenske zgodbe in optimističnega pogleda na življenje. V skladbi je poudarjeno, da ne glede na vse, kar se ti zgodi v življenju, je na koncu vedno vse v redu. Namen je bil tudi opolnomočiti in okrepiti žensko samozavest in dati nauk nezvestim moškim.

 

 

 PERJE ANGELA
(Maša Uranjek, Ani Frece / Jasmina Šmarčan / Samo Kališnik)

Kot tolažbo ob izgubi dragega človeka je Jasmina napisala besedilo pesmi Perje angela. Z njo smo želele povedati, da duša človeka nikoli zares ne umre. Preseli se v svetlobo in od tam pazi na nas. Kakorkoli se zdi, da je pesem žalostna, pa ima vseeno optimističen del, ki jasno pove, da nas pokojniki ne zapustijo, le krila dobijo.
Del melodije, natančneje kitica, je nastala že leta 1998. Takrat je skladba imela samo en del in drugačno besedilo. Ani jo je napisala za šolsko prireditev. Zanimivo je, da sta pesem na nastopu za starše skupaj s sošolci že takrat zapeli Maša in Ani. Idejo za refren je Maša dobila na turneji po Ameriki, sredi noči. Ker točno vemo, da dobre ideje, če jih ne zapišeš takoj, rade izginejo, je sredi noči vstala iz postelje in šla na balkon snemat melodijo, da ne bi zbudila cimre Jasmine.

 

 

 ČAKAM
(Ani Frece / Ani Frece / Marko Mozetič Mozo)

Skladba Čakam je glasbeni prvenec skupine in je v celoti delo Ani. Skladba je začela nastajati, ko je bila stara 14 ali 15 let. Je ljubezenska zgodba neuslišane mladostniške ljubezni. Skladba je dolgo čakala, preden so jo lahko slišali tudi drugi, čeprav jo je Ani želela izdati že pred delovanjem skupine MJAV. »Očitno je že "morala" čakati tako dolgo,« pravi njena avtorica. Je dokaz, da se v življenju splača biti vztrajen in počakati na prave trenutke, na prave ljudi.

 

Kontaktirajte nas